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ICAEW welcomes the opportunity to comment on the Review of Rule 21 (Restrictions on frustrating 

action) and other matters, published by the Takeover Panel on 15 May 2023, a copy of which is 

available from this link. 

 

For questions on this response please contact ICAEW Corporate Finance Faculty at 

CFF@icaew.com quoting ICAEW REP 71/23. 
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ANSWERS TO SPECIFIC QUESTIONS 

Q1 Should the new definition of “restricted action” be introduced in the new Rule 21.1(c) as 

proposed? 

1. We agree that the new definition should be introduced as proposed. 

 

Q2 Should issuing shares or convertible securities, granting options or awards over shares, 

or redeeming or buying back shares or convertible securities by the offeree company, other 

than in the ordinary course of business, in any amount be a restricted action, as proposed 

in the new Rules 21.1(c)(i) to (iii)? 

2. Yes, issuing shares or convertible securities, granting options or awards over shares, or 

redeeming or buying back shares or convertible securities by the offeree company, other 

than in the ordinary course of business, in any amount should be a restricted action. 

 

Q3 Should the current Note 5 on Rule 21.1 be amended as proposed with regard to 

employee incentivisation arrangements? 

3. We broadly agree that the current Note 5 on Rule 21.1 should be amended as proposed, 

subject to a comment regarding new Note 1(a)(ii) on Rule 21.1. 

4. Specifically, it would be helpful if the Code Committee could elaborate on the level of detail it 

would expect to have been publicly announced about the proposed practice under a new 

share incentive scheme as well as on the format of that information. 

 

Q4 Should a redemption or purchase of its own shares by the offeree company in line with 

defined limits announced or established before the relevant period normally be in the 

ordinary course of the offeree company’s business, as proposed in the new Note 2 on Rule 

21.1? 

5. Yes, a redemption or purchase of its own shares by the offeree company in line with defined 

limits announced or established before the relevant period should normally be in the ordinary 

course of the offeree company’s business. 

 

Q5 Should the Panel be able to have regard to additional or alternative indicators of 

materiality that it considers appropriate either in the context of the relevant industry or in 

order to take into account the particular circumstances of the offeree company when 

determining whether a disposal or acquisition of assets is of a material amount, as set out 

in the proposed new Note 3(c) on Rule 21.1?  

6. We agree that the Panel should be able to have regard to additional or alternative indicators 

of materiality that it considers appropriate when determining whether a disposal or 

acquisition of assets is of a material amount. 

7. We would like to propose two drafting suggestions to new Note 3 on Rule 21.1. In the first 

instance, we think an addition to the definition of “assets” in new Note 3(a), shown below in 

bold, would be helpful: 

‘For these purposes:  

When calculating the value of the assets of the target company, “assets” will normally 

mean total assets less current liabilities (other than short-term indebtedness)’ 

8. Second, we think that part of the relevant consideration in new Note 3(c) should be ‘or the 

type of asset in question’. 
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Q6 Should only disposals and acquisitions that are outside the ordinary course of the 

offeree company’s business be included in the calculation when determining if the relevant 

assets are, in aggregate, of a material amount, as set out in the proposed new Note 3(e) on 

Rule 21.1? 

9. Yes, we agree with the proposed new Note 3(e) on Rule 21.1. 

 

Q7 Do you have any comments on the matters that the Executive will consider when 

determining whether a disposal or acquisition of assets is in the ordinary course of the 

offeree company’s business, as set out in the draft new Practice Statement No 34? 

10. Draft new Practice Statement No 34, paragraph 2.3(b), specifies that the Executive will 

consider, inter alia, the terms of a proposed acquisition or disposal when determining 

whether the transaction is in the ordinary course of the offeree company’s business, and 

whether the terms are in line with normal practice. Would the basis of valuation be included 

in the terms that the Executive is likely to consider? 

11. According to paragraph 2.6(b) of the draft Practice Statement, the Executive’s consent will be 

required before an investment trust company can sell an abnormal proportion of its 

investment portfolio. If the sale of that “abnormal” proportion was in line with the company’s 

investment policy, does the Panel agree that such a disposal should not be restricted? 

 

Q8 Should the Panel normally consider an inducement fee arrangement proposed to be 

entered into by the offeree company to be a material contract outside the ordinary course of 

the offeree company’s business if: (a) before a firm offer is announced, the fee is more than 

1% of the market value of the equity share capital of the offeree company (as determined in 

accordance with the new Note 3 on Rule 21.1); or (b) following the announcement of a firm 

offer, the fee is more than 1% of the value of the offeree company by reference to the offer 

price (as is currently the case)? 

12. Yes, an inducement fee arrangement proposed to be entered into by the offeree company to 

be a material contract should be considered to be outside the ordinary course of the offeree 

company’s business in the circumstances and at the levels described. 

 

Q9 Do you have any comments on the matters that the Executive will consider when 

determining whether: (a) an individual contract; or (b) a particular type of contract, is in the 

ordinary course of the offeree company’s business, as set out in the draft new Practice 

Statement No 34? 

13. Has the Code Committee considered whether the guidance provided in draft new Practice 

Statement No 34, paragraph 3, regarding "material contracts" and the "ordinary course of 

business" will (and should) in effect be used as guidance for the purposes of Rules 

24.3(a)(vii) and 25.7(a), which relate to the public disclosure of the summaries of material 

contracts (and, indeed, other rules also refer to material contracts – eg Rule 26.3(d))? 

14. Regarding draft new Practice Statement No 34, paragraph 3.3(c), the description of a 

contract as being of “particular” importance is a subjective assessment and it would be 

helpful if the Practice Statement gave examples of metrics or data that may be used in the 

assessment. 

15. In relation to paragraph 3.3(d), can more detail be provided about the type of “terms” that the 

Executive will assess? 

16. In relation to draft new Practice Statement No 34, paragraph 4, while we understand that the 

Panel cannot cover all example contracts, we think it would be helpful to highlight 

employment recruitment and severance agreements with board members/senior 

management here given the prevalence of these contracts. 
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Q10 Should the Panel be consulted to determine whether entering into offer-related 

employee retention arrangements that relate to a period that is prior to the end of the offer 

period would be a restricted action, as proposed in the new Note 1(c) on Rule 21.1? 

17. Yes, the Panel should be consulted as proposed. 

 

Q11 Do you have any comments on the circumstances in which the Executive may consider 

entering into offer-related employee retention arrangements to be a restricted action, as set 

out in the draft new Practice Statement No 34? 

18. The circumstances in which offer-related employee retention arrangements may be 

considered to be a restricted action, as set out in draft new Practice Statement No 34, seem 

in line with current practice. However, it would be helpful to understand how the Code 

Committee considers practitioners should distinguish between offer-related employee 

retention arrangements under Note 1(c) on Rule 21.1 (and paragraph 5 of the draft new 

Practice Statement No 34) and Note 4 on Rule 21.1. 

19. The term “senior management”, which is used in Note 1(c) on Rule 21.1 and in draft new 

Practice Statement No 34, is not defined in the Code or in the PCP (ie in paragraph 2.90). 

Can the Code Committee explain its thinking on who would be caught under “senior 

management”, and does it expect that the Executive will require information on broader 

organisational structure and bands? In the context of listed companies, the definition of 

“Executive Management” in Listing Rule Appendix 1 could perhaps be relevant, 

20. Moreover, would the Code Committee confirm whether arrangements to reflect a change in 

an employee’s role (eg an expansion in their role, whether in relation to responsibilities 

and/or time commitment) may be considered relevant to the analysis as to whether a 

proposed arrangement is determined to be a restricted action? Other relevant factors for 

consideration might include historical practice, including in relation to other employees in the 

same or similar role, or in relation to the particular employee in question. 

 

Q12 Should: (a) the current Note 3 on Rule 21.1 (Interim dividends); and (b) the current Note 

6 on Rule 21.1 (Pension schemes), be deleted? 

21. We agree that current Note 3 on Rule 21.1 should be deleted.  

22. We believe that current Note 6 on Rule 21.1 should be retained. It provides helpful context 

for situations where an arrangement between an offeree company and the trustees of the 

company’s pension scheme could be restricted by new Rule 21.1(c)(v), even though such 

situations are only expected to occur exceptionally. 

 

Q13 Should the restrictions in Rule 21.1(a) apply during the “relevant period”, as specified 

in the proposed new Rule 21.1(b)? 

23. Yes, the restrictions should apply during the “relevant period”, as specified in proposed new 

Rule 21.1(b). 

 

Q14 Where no offer period has begun, should the relevant period end at 5.00 pm on the 

seventh calendar day following the date on which the latest approach is unequivocally 

rejected? 

24. We agree that, where no offer period has begun, the relevant period should end as 

proposed. 

 

Q15 Should the new Note 7 on Rule 21.1 be introduced as proposed to clarify the 

application of the relevant period where there is more than one offeror? 

25. We agree that new Note 7 on Rule 21.1 should be introduced as proposed to clarify the 

application of the relevant period where there is more than one offeror. 
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Q16 Should the new Note 9(a) on Rule 21.1 be introduced to provide that, where the offeree 

board is seeking a potential offeror for the company, the relevant period for a potential 

offeror will not normally begin until that potential offeror makes a proposal with indicative 

offer terms? 

26. Yes, the new Note 9(a) on Rule 21.1 should be introduced as proposed.  

 

Q17 Should the new Note 9(b) on Rule 21.1 be introduced to provide that, where a 

purchaser is being sought for interests in shares carrying in aggregate 30% or more of the 

voting rights of a company, the Panel should be consulted to determine when the relevant 

period will begin? 

27. Yes, the new Note 9(b) on Rule 21.1 should be introduced with clarification of the party that 

will be responsible for consulting the Panel. 

28. Paragraph 3.40 in the PCP could imply that Rule 21.2 will not apply if the offeree board is not 

involved in the sale of the controlling shareholder’s interest. We think there is a need for 

clarification in draft new Practice Statement 34 on the significance that board awareness or 

knowledge of a sale may have when determining the extent of the board’s involvement. This 

will be relevant in situations such as where the large selling shareholder has a board 

representative, and that board member has disclosed the intended sale to the Chair, as part 

of conflicts management or otherwise. 

 

Q18 Should presumption (7) of the definition of “acting in concert” be amended to provide 

that the directors of a company that is subject to an offer or a possible offer (together with 

their close relatives and the related trusts of any of them) are presumed to be acting in 

concert with each other from the beginning of the relevant period or, where the proposed 

new Note 9 on Rule 21.1 applies, the beginning of the offer period? 

29. Yes, presumption (7) of the definition of “acting in concert” should be amended as proposed. 

 

Q19 Should the new Note 8 on Rule 21.1 be introduced as proposed to provide that where 

an offer or possible offer is a reverse takeover, Rule 21.1 will also apply to the board of the 

offeror as if the offeror were an offeree company and vice versa? 

30. Yes, new Note 8 on Rule 21.1 should be introduced as proposed. 

 

Q20 Should: (a) the Panel consent to the restrictions in Rule 21.1(a) not being applied where 

an offeree board seeks to sanction a scheme of arrangement in a competitive situation, 

other than in exceptional circumstances; and (b) Note 10 on Rule 21.1 be introduced as 

proposed? 

31. We have some concerns with the Panel being restricted from intervening except in 

“exceptional” circumstances. Some (but not all) of our members felt that the protections 

described in paragraph 5.6 of the PCP do not suffice where shareholders’ implicit consent 

was not based on disclosures about a competing bidder and that the Panel should retain the 

ability to require an additional shareholder vote under Rule 21.1(a) in order for the offeree 

board to seek to sanction the scheme in a competitive situation. 

32. Prima facie Rule 21.1(a) is applied, and we consider that the Panel should retain more 

flexibility to intervene. 

 

Q21 Do you have any comments on the Executive’s guidance as to how it would normally 

interpret “exceptional circumstances” for the purpose of the new Note 10 on Rule 21.1, as 

set out in the draft new Practice Statement No 34? 

33. Please see answer to Q20. 
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Q22 Should: (a) an offeror be permitted to extend a mini-long-stop date with the consent of 

the Panel in a competitive situation; and (b) Sections 3(b) and 5 of Appendix 7 be amended 

as proposed?  

34. We agree with the proposed amendments. 

 

 

Q23 Should the restriction on general enquiries in Note 1 on Rule 21.3 be deleted? 

35. We agree that the restriction should be deleted. 

 

Q24 Should Rule 21.3 be amended to require the offeree board to provide promptly to the 

requesting offeror or bona fide potential offeror both: (a) the information that has been 

provided to another firm or potential offeror at the time of the request; and (b) any further 

information that it provides to the other firm or potential offeror in the seven days following 

the request? 

36. We agree with the proposal. 

 

Q25 Should Rule 21.4 in relation to management buy-outs be amended so as to require the 

offeror or potential offeror on request to provide to the independent directors of the offeree 

company or its advisers any information that it has provided, or subsequently provides, to 

external providers of finance? 

37. We agree that Rule 21.4 should be amended as proposed. 

 

Q26 Should the passing of information under Rule 21.3(a) be permitted to be subject to a 

condition that the potential offeror must seek the offeree company’s consent before sharing 

its information with a potential finance provider, provided that such consent cannot be 

unreasonably withheld? 

38. We have some concerns that target boards could use the subjectivity of “unreasonably 

withheld” as a defensive device in the context of a hostile offer. Some further guidance would 

be helpful to explain when an offeree might be deemed to be acting reasonably or 

unreasonably. An example might be that consent will be treated as unreasonably withheld if 

the potential offeror agrees to approach no more than a certain number of potential finance 

providers. 

 

Q27 Should the current Note 5 on Rule 21.3 be amended to require an offeree board which 

commenced discussions in relation to a sale of all or substantially all of the offeree 

company’s assets before the beginning of the “relevant period” (as defined in the proposed 

new Rule 21.1(b)), on request, to provide an offeror or bona fide potential offeror with the 

information it passes to the potential asset purchaser after the beginning of the relevant 

period? 

39. We agree with this proposal. 

 


