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Where the Takeover Panel (the “Panel”) is asked to grant a Rule 9 waiver in accordance with Note 1 of the Notes 
on Dispensations from Rule 9 and Appendix 1 of the Takeover Code (the “Code”), shareholders are required to be 
given certain information in relation to Rule 9.  

The Panel Executive (the “Executive”) also notes that a company that is, or will become, subject to the Code may 
provide similar information in relation to Rule 9 to potential investors when seeking the admission of its shares to 
trading on a stock exchange if a person or group of persons acting in concert will be interested in shares which carry 
30% or more of the voting rights of that company following admission.  

To assist advisers, the Executive has prepared the attached pro forma drafting that may be used when providing 
such information in relation to Rule 9. Advisers should note that the pro forma drafting will need to be amended as 
appropriate to take account of the particular facts. 

Where the pro forma drafting is intended to be used in connection with a Rule 9 waiver, the attention of 
advisers is also drawn to the “Note to advisers in relation to Rule 9 waiver circulars” which is available on 
the Notes to Advisers page of the Panel’s website and contains additional information to assist advisers in 
preparing Rule 9 waiver circulars. 

Advisers are reminded that the Executive should be consulted in cases of doubt as to whether a group of 
persons will be considered to be acting in concert and, in particular, if the parties wish to seek to rebut a 
presumption that they are persons acting in concert. 
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Suggested drafting to be used to provide information on Rule 9 

The Takeover Code (the “Code”) applies to [company name] (the “Company”). Under Rule 9 of the Code, any person 
who acquires an interest in shares which, taken together with shares in which that person or any person acting in 
concert with that person is interested, carry 30% or more of the voting rights of a company which is subject to the 
Code is normally required to make an offer to all the remaining shareholders to acquire their shares. 

Similarly, when any person, together with persons acting in concert with that person, is interested in shares which 
in the aggregate carry not less than 30% of the voting rights of such a company but does not hold shares carrying 
more than 50% of the voting rights of the company, an offer will normally be required if any further interests in shares 
carrying voting rights are acquired by such person or any person acting in concert with that person. 

An offer under Rule 9 must be made in cash at the highest price paid by the person required to make the offer, or 
any person acting in concert with such person, for any interest in shares of the company during the 12 months prior 
to the announcement of the offer. 

The Company has agreed with the Panel that the following persons are acting in concert in relation to the Company: 
[provide details of the members of the concert party and the nature of the relationship between them]. 

Following [completion of the transaction / admission], the members of the concert party will be interested in [ ] shares, 
representing [ ]% of the voting rights of the Company. [Assuming exercise in full by the members of the concert party 
of [insert details of any convertible securities, warrants or options] (and assuming that no other person converts any 
convertible securities or exercises any options or any other right to subscribe for shares in the Company), the 
members of the concert party would be interested in [ ] shares, representing approximately [ ]% of the enlarged 
voting rights of the Company.] A table showing the respective individual interests in shares of the members of the 
concert party on [completion / admission] [and following the exercise of the [convertible securities, warrants or 

options] is set out below. 

[The following wording should be included where the concert party will hold shares carrying more than 50% of the 

voting rights of the Company.] 

Following [completion / admission], the members of the concert party will hold shares carrying more than 50% of 
the voting rights of the Company and (for so long as they continue to be acting in concert) may accordingly increase 
their aggregate interests in shares without incurring any obligation to make an offer under Rule 9, although individual 
members of the concert party will not be able to increase their percentage interests in shares through or between a 
Rule 9 threshold without Panel consent. 

[Alternatively, the following wording should be included where the concert party will be interested in shares carrying 

30% or more of the voting rights of the Company, but will not hold more than shares carrying 50% of the voting 

rights of the Company.] 

Following [completion / admission], the members of the concert party will be interested in shares carrying more than 
30% of the voting rights of the Company but will not hold shares carrying more than 50% of the voting rights of the 
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Company. For so long as they continue to be acting in concert, any increase in their aggregate interest in shares 
will be subject to the provisions of Rule 9. 

[The exercise by the members of the concert party of the [convertible securities, warrants or options] described 
above would normally trigger an obligation for an offer to be made under Rule 9. However, the Panel has agreed to 
waive this obligation such that there will be no requirement for an offer to be made in respect of the exercise of such 
[convertible securities, warrants or options].] 

 
Additional suggested drafting to be used for Rule 9 waiver circulars 

Section for the explanatory circular  

The Panel has agreed to waive the obligation to make an offer that would otherwise arise under Rule 9 as a result 
of the transaction, subject to the approval of independent shareholders. Accordingly, Resolution [ ] is being proposed 
at a general meeting of the Company and will be taken on a poll. [Details of any shareholders who are not considered 

to be independent] will not be entitled to vote on the Resolution. 

Resolution 

THAT the waiver granted by the Takeover Panel of the obligation that would otherwise arise on [the members of the 

concert party], both individually and collectively, to make an offer to the shareholders of the Company pursuant to 
Rule 9 of the Takeover Code as a result of [the transaction], as described in the Company’s circular to shareholders 
of which this notice forms part, be and is hereby approved. 

Note: In order to comply with the Takeover Code, Resolution [  ] will be taken on a poll of independent shareholders. 
[Details of any shareholders who are not considered to be independent] will not be entitled to vote on the Resolution. 

[Advisers should note that Appendix 1 of the Code sets out additional information requirements for Rule 9 waiver 

circulars.] 

 

 

 

 

 

 


