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ASSET SALES IN COMPETITION WITH AN OFFER AND OTHER MATTERS 
 
ICAEW welcomes the opportunity to comment on PCP 2017/1 Asset sales in competition with an 
offer and other matters, published by The Code Committee of the Takeover Panel on 12 July 2017, 
a copy of which is available from this link. 
 
This response of 29 September 2017 has been prepared on behalf of ICAEW by the Corporate 
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sustainable economic value. 
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RESPONSES TO SPECIFIC QUESTIONS 
Q1: Should an offeror or potential offeror be restricted from circumventing the provisions of 
the Code by purchasing the offeree company’s assets following the offer or possible offer 
lapsing or being withdrawn? 
1. We are supportive of actions aimed at preventing the avoidance of protection measures 

afforded by the Takeover Code to shareholders but we have certain reservations regarding the 
approach in the consultation paper. In dealing with two recent difficult cases the Panel created 
some precedent for dealing with anti-avoidance actions. We would have liked to understand 
considerations given to relatively rare scenarios of this nature being dealt with by way of fewer 
rule changes, for example by means of clear disclaimers and disclosures to the market. 
 

2. The Panel’s intention may be to apply equal treatment to two bids for the substance of a 
business – the proposed amendments extend the Code’s remit beyond takeovers to asset 
deals including, arguably, in respect of those which fall considerably short of ‘disposals of the 
whole’. 

 
3. It will often be the case, by reference to ongoing obligations in the Listing Rules and the AIM 

Rules, that such asset/ business disposals will themselves be subject to other oversight/ 
restrictions, including, in many cases, the ability or requirement for target shareholders to vote 
on whether such a disposal should be made, and further substantial protection for 
stakeholders or the market may not be necessary. The Code itself provides for such 
protections under Rule 21. If the restrictions proceed, it would be very helpful if the Panel could 
comment on how the Code will sit alongside existing regulation applying to asset deals. 

 
Q2: Should the proposed new restriction in each of Rules 2.8, 12.2 and 35.1 apply in relation 
to the purchase of assets which are significant in relation to the offeree company (as 
determined in accordance with Note 5 on Rule 2.8)? 
Q3: Do you have any comments on the proposed amendments to Rule 2.8, Rule 12.2 and 
Rule 35.1? 
4. As set out in our response to Q1, we question why the market could not simply be made aware 

(eg through disclosure) that the restrictions applying in certain Takeover Code provisions 
would not apply to asset transactions.  
 

5. We also question the jump from ‘all or substantially all of the assets’ to ‘significant asset 
purchases’ in Note 5. The interpretation of ‘significant’ as 'normally more than 50%' means that 
the restrictions would apply even when the proposed transaction (ie the business disposal) is 
not comparable to an offer for all the shares of a Code company. We are not persuaded that 
there are grounds for this.  

 
Q4: Where shareholder approval is sought in general meeting for a proposed action under 
Rule 21.1, should a requirement be introduced:  
(a) for the board of an offeree company to obtain competent independent advice as to 
whether the financial terms of the proposed action are fair and reasonable; and  
(b) for the Panel to be consulted regarding the date on which the general meeting is to be 
held? 
6. We agree with the principle that information presented to help shareholders assess the merits 

of the proposed action should be verified. However, we are concerned that shareholders may 
assume that in providing independent advice that the financial terms of the proposed action 
are ‘fair and reasonable’ the financial adviser is also providing a direct comparison with the 
offer. Such comparison with an offer (or possible offers) may not be meaningful, or indeed 
possible, in all circumstances. Has the Panel considered application of Rule 19 and Rule 19.2 
as an alternative to proposed Rule 21.1(e)(i)? 
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7. We agree, under Q4(b), that the Panel should be consulted regarding the date on which the 
general meeting is to be held. 

 
Q5: Do you have any comments on the proposed requirement for the board of an offeree 
company to publish a circular in the circumstances described in the proposed new Rule 
21.1(f) containing the information set out in the proposed new Note 1 on Rule 21.1? 
8. We think that the reference in Note 1(a) to "full details" may be superfluous if Note 1(e) is 

included. 
 
Q6: Do you have any comments on the proposed amendments to Rule 21.1? 
9. We suggest that the drafting in proposed Rule 21.1(f)(ii) could be improved as follows: 

 
(ii) would be sought in general meeting but for the fact that the is not required if taking of the 

proposed action is conditional on the offer being withdrawn or lapsing 
 
Q7: Should an offeree company be permitted to pay one or more inducement fees to a 
counterparty to an agreement to which Rule 21.1 applies provided that the aggregate value 
of the fees payable does not exceed the 1% limit referred to in Note 8 on Rule 21.1? 
10. Yes, it should be permitted. 
 
Q8: Do you have any comments on the proposed new Note 8 on Rule 21.1? 
11. We have no comments. 
 
Q9: Where, in competition with an offer or possible offer, an offeree company has 
announced its intention to sell all or substantially all of the company’s assets (excluding 
cash and cash equivalents) and to return to shareholders all or substantially all of the 
company’s cash balances (including the proceeds of any asset sale), should a statement by 
the offeree company quantifying the cash sum expected to be paid to shareholders be 
treated as a quantified financial benefits statement? 
12. We agree that shareholders should be provided with information to enable them to understand 

the intended cash return following a sale of assets/business.  However we think that the 
proposed approach could be improved if the criteria and disclosure requirements in Rule 28 
were tailored to the particular type of statements. We would be happy to discuss with the Panel 
what might be appropriate. 
 

Q10: Do you have any comments on the proposed new Note on the definition of “quantified 
financial benefits statement”? 
13. The proposed new Note should state clearly that it applies only where an offer has been 

received for the assets.  We would also appreciate further guidance on what is meant by ‘all or 
substantially all’ of the company’s assets. 

 
Q11: Where, in competition with an offer or possible offer, an offeree company has 
announced an intention to sell all or substantially all of the company’s assets (excluding 
cash and cash equivalents) and to return to shareholders all or substantially all of the 
company’s cash balances (including the proceeds of any asset sale), should a purchaser of 
some or all of those assets be restricted from acquiring interests in shares in the offeree 
company during the offer period unless the board of the offeree company has made a 
statement quantifying the amount per share that is expected to be paid to shareholders and 
then only to the extent that the price paid does not exceed that amount? 
Q12: Do you have any comments on the proposed new Rule 4.7? 
14. We agree where a direct comparison to the offer is the winding up of the offeree company 

following the asset sale. However, as currently drafted, the new Rule 4.7 does not compare 
like for like where there are remaining assets. Should a purchaser of, for example, 80% of the 
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assets, be deemed to fall under this new Rule, the price said purchaser could pay for shares 
during an offer period appears to be limited to the amount per share that is expected to be paid 
out to shareholders from proceeds of that acquisition. This does not take into account the 
value of the remaining assets. A more comparable situation to that of an offer for the shares 
would be to calculate the theoretical proceeds available to shareholders should the company 
be wound up following the asset purchase. This would take into account the residual value of 
the company’s shares. However, there are difficulties with this approach as well – if no offer 
has been tabled for the remaining assets, how does the company assess the value of those 
assets? Would it be required to have an independent valuation produced for those assets? 
 

15. We would appreciate clarity on the consequences of a breach under the new proposal. 
 
Q13: Do you have any comments on the proposed new Note 6 on Rule 21.3? 
16. No, we think that the new Note 6 is broadly helpful. However, the different treatment of 

different timings in paragraph (b) may cause practical difficulties.  
 
Q14: Do you have any comments on the proposed amendment to Rule 2.8 and to the 
introduction of the proposed new Note 2 on Rule 2.8? 
17. We think that the current drafting of Rule 2.8 is preferable but that the new Note 2 is helpful. 
  
Q15: Do you have any comments on the consequential and minor amendments referred to 
in paragraph 5.9? 
18. We have no comments. 
 
Q16: Do you have any comments on the proposed amendments to Note 1 on Rule 19.1, Rule 
20.3 and Rule 20.4? 
19. We have no comments. 
 
Q17: Do you have any comments on the proposed amendment to Note 5 of the Notes on 
Dispensations from Rule 9?  
20. We have no comments. 
 


