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The Secretary to the Code Committee  
The Takeover Panel 
10 Paternoster Square 
London 
EC4M 7DY 
 

28 September 2012 
 
Subject: Consultation regarding proposed amendments to the Takeover Code - PCP 2012/2 
 
Dear Sir 
 
Mercer Limited is a global leader for HR and related financial advice and services. In the UK, our 
client base includes employers and trustees providing occupational pension schemes to 
employees in all sectors of industry. We provide pension advice and services to companies in the 
FTSE350, and we also have a large proportion of clients that are employers classed as “Small to 
Medium sized Enterprises”.  A large proportion of our clients are the trustees of pension schemes 
with sponsoring employers in all of these classes.  We will comment from the perspective of these 
groups. 
 
We were among the respondents to PCP 2011/1 who argued that the then proposed amendments 
to the Code giving employee representatives rights to notice and disclosure of information should 
be extended to trustees of DB pension schemes sponsored by the offeree or offeror.  We 
therefore broadly welcome the proposals in the current consultation. 
 
We have made specific comments on the questions in the consultation document, contained in 
Appendix I to this letter. 
 
 
Yours sincerely 

 
Darren Masters 
Principal 
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APPENDIX I 
 
 
Q1. Do you have any comments on the proposed amendments to Rules 24.2(a) and (b) 
relating to the requirement for an offeror to disclose, among other matters, its intentions 
with regard to the offeree company’s pension scheme(s)? 
 
We understand that the UK would be the only country to have this requirement.  There is therefore 
a danger that the requirement could be perceived as onerous for UK deals, adding weight to the 
arguments of those who claim that the UK is a hard place to do business. 
 
However, in our experience it is not uncommon for an offeror to under-estimate the effect of the 
offeree company’s pension scheme on the combined business post-acquisition, in particular 
arising from transaction structures and any immediate plans for reorganisation of operations of the 
offeree and integration into the offeror.   
 
A rule that requires offerors properly to consider the effect of offers on relevant schemes should 
therefore not be onerous but beneficial to offerors, and if properly disclosed may provide the 
offeree’s shareholders with a better understanding of how pension risk may have influenced deal 
pricing. 
 
There remains however a risk that in the absence of a detailed engagement between the offeror 
and the trustees of any relevant pension schemes, the statements made regarding repercussions 
for pension schemes may only be the offeror’s views on those (although there is of course a 
proposal for a statement from the trustees of the pension schemes that will identify the extent of 
any differences in that regard). 
 
We therefore agree with and welcome the Panel’s intention that interested parties should have the 
opportunity to debate the effects of an offer on the offeree company’s pension scheme. 
 
We recognize, however, that the requirements of the Code would offer very limited additional 
protection to trustees and scheme members: any offeror making statements of intent in bad faith 
would at most be required to delay unannounced changes for a period of twelve months. 
 
We feel that clarification would be useful in relation to the definition of “repercussions”, with clearer 
guidance provided on the key areas where such repercussions might be considered in the context 
of impact on pension schemes, extending beyond simple issues of the continued availability of 
certain pension benefits. 
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Q2. Do you have any comments on the proposed amendments to Rule 25.2(a) relating to 
the requirement for the offeree board to include in the offeree board circular its views on, 
among other matters, the effects of implementation of the offer on the offeree company’s 
pension scheme(s)? 
 
We agree with and welcome the proposal that the requirement of the offeree board to comment on 
an offer made is extended to include the likely effect of the offer on pension schemes, but would 
echo similar concerns to those raised in relation to statements from the offeror: 
 

a) detailed engagement is required with pension scheme trustees to properly reflect on the 
repercussions to schemes, and board views on those may be at odds with trustee 
positioning; and 

b) clarity would be beneficial on the nature of repercussions to be considered. 
 
Pension schemes, particularly defined benefit pension schemes, are long term company 
obligations and as a result we have certain reservations that stated “intentions” at the point of offer 
may not be borne out by future experience beyond the requisite period of twelve months that 
parties to an offer are committed to a stated course of action.  In effect this would provide commit 
offerors to maintaining existing benefit structures and contributions for 12 months.  However, we 
acknowledge that there are separate mechanisms available to pension scheme trustees to deal 
with subsequent events beyond the “protection” offered by the Code. 
 
Consequently, we agree that the best course of action is for there to be committed agreements in 
place between offerors and pension scheme trustees, and such agreements are beyond the 
scope and reach of the Code. 
 
Q3. Do you have any comments on the proposed amendments to Rules 2.12(a), 2.12(b), 
24.1, 25.1, 32.1, 32.6(a) and 27.1(b), and to Note 6 on Rule 20.1, in each case relating to the 
information to be disclosed to the trustees of an offeree company’s pensions scheme(s)? 
 
We would expect the offeree company to provide details of the offer to the scheme’s trustees as a 
matter of good practice.  However we are aware that good practice is not always followed.  We 
therefore welcome the proposal to include this requirement in the Rules. 
 
Whilst we welcome the formalisation of certain disclosure requirements we have reservations 
concerning the extent of the proposed disclosure and the ability that such disclosure provides for 
the trustees of pension schemes to fully analyse, understand and comment upon the 
repercussions of an offer.   
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Our experience suggests that publicly available disclosures give only limited information and an 
overview of implications for the wider offeree group.  In the context of the “employer covenant” as 
understood in the pensions industry and with particular application to defined benefit pension 
schemes, the repercussions of a transaction are relevant at both the wider group level, but more 
relevantly at individual company level, with a focus on those offeree group companies that have a 
legal liability to support pension schemes.   
 
Whilst acknowledging the above point, we do not feel that the disclosure requirements in the Code 
can sensibly be extended further, without creating an onerous burden beyond what is required in 
current pensions legislation and practice. 
 
We consider that the need for trustees to provide a statement on the repercussions of an offer 
should give offerors an incentive to engage with pension scheme trustees and provide the 
necessary information beyond public disclosures that are typically required to establish a full view 
of the transaction impact. 
 
Q4. Do you have any comments on the proposed amendments to Rule 25.9 (and Note 1 on 
that Rule) and to Rule 32.6 regarding the rights of the trustees of an offeree company’s 
pension scheme(s) to make known their views on the effects of the offer on the scheme(s)? 
 
We agree that the trustees should have the opportunity to make their opinion known.  However, 
given (i) that trustee boards are made up largely of volunteers and (ii) obtaining sufficient 
information (both transaction related and scheme related data) to provide a detailed statement can 
be a complex and time-consuming process.   
 
We believe that in certain cases, it may be difficult for the trustees to meet the required timescale 
to provide an impact statement for publication in the offeree company’s circular, and consequently 
we welcome the extension of the requirement currently in place for employee representatives to 
publish and announce such opinions when they are received.  In exceptional circumstances it may 
not be possible for the trustees of a pension scheme to provide a finalised commentary on the 
impact of a transaction on the scheme in question within the period of 14 days after the offer 
becomes or is declared unconditional, for example where negotiations are ongoing between the 
trustees and the offeror.   
 
On balance we do not consider it desirable to extend the timetable to accommodate these 
concerns, and consider that a qualified impact statement could be provided at any stage of the 
process, setting out the trustees’ views of the impact based upon what they know at that point in 
time. 



    

 
 
 
 
 
 
 
 
Page 5 
28 September 2012 
The Secretary to the Code Committee 
The Takeover Panel 

    
 

 
Q5. Do you have any comments on the proposed amendments to Rule 2.12(d) and to Rule 
32.1 regarding the requirement for the trustees of the offeree company’s pension 
scheme(s) to be informed of their rights under the Code to make known the effects of the 
offer on the scheme(s)? Do you have any comments on the proposed amendment to Rule 
19.2 relating to directors’ responsibility statements? 
 
We have agreed that the trustees of pension schemes should be notified of their rights under Rule 
25.9, and have no further comment to make in relation to that provision. 
 
However, we do not agree that pension scheme trustees should be treated differently from 
employee representatives with respect to their reasonable costs of obtaining advice required for 
the verification of the information contained in their opinion. 
 
Pension scheme trustees will necessarily require advice in order to provide the proposed 
statement on repercussions of the transaction, as well as complying with current guidance from 
the Pensions Regulator on assessing and responding to the impact of transactions.  These are 
potentially complex matters beyond the knowledge and skills of a typical scheme trustee, going 
beyond actuarial and valuation advice to include specialist financial and legal input on 
organisational and financing structures. 
 
Whilst we acknowledge that the offeree company typically picks up the costs incurred by pension 
scheme trustees, the mechanisms for this (e.g. annual allowance for regular budgeted expenses) 
can result in pension schemes being significantly out of pocket for a prolonged period, potentially 
reducing the security of members’ benefits. 
 
We consider that it should be possible to incorporate wording that recognises that costs 
reasonably incurred, that are not otherwise immediately settled by the offeree company on behalf 
of the pension scheme trustees, should be the responsibility of the offeree company. 
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Q6. Do you have any comments on the proposed new Rule 24.3(d)(xvi) and new Rule 26.2(i) 
relating to the requirement for the offer document to include a summary of any agreement 
between the offeror and the offeree company’s employee representatives or the trustees of 
the offeree company’s pension scheme(s) in relation to any of the matters described in 
Rule 24.2 and to the requirement for any such agreement(s) to be put on display? 
 
We agree that a summary of agreements made between the offeror and the company’s pension 
scheme(s) should be included in the offer document, as such agreements will be important to 
other stakeholders in determining their attitude to the offer made. 
 
Further, given the degree of disclosure required in other areas, we recognise the intent behind a 
proposal to disclose copy agreements made between trustees and offerors to other parties, 
particularly other competing bidders, however our experience suggests that trustees and offerors 
may wish any agreements they make pre-deal to remain confidential.  
 
If the trustees believe that a confidential agreement is in members' best interests, then the 
arrangements should facilitate this, acknowledging that it is open to the parties to seek approval 
from the Panel not to make a document available.   
 
We do not accept the justification that the intention of such documentary disclosure is also 
intended for the benefit of pension scheme beneficiaries.  It is the role of the pension scheme 
trustees to communicate matters of importance to pension scheme beneficiaries, and agreements 
made in respect of transactions will be communicated to beneficiaries in other ways.  In general, 
pension scheme trustees would not be required to provide disclosure to scheme beneficiaries of 
all agreements entered into by them in fulfilling their fiduciary responsibilities.  However, we 
acknowledge that as such disclosure is appropriate for other stakeholders, there is no reason why 
pension scheme beneficiaries could not gain access to such documents whilst available and 
subject to the previously noted concern regarding confidentiality. 
 
 
 
 
 
 
 
 


