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1. Introduction

1.1 On 14 March 2002, the Code Committee of the Takeover Panel published a

Public Consultation Paper (PCP 9) on questions as to the potential

concertedness of the trustees of an Employee Benefit Trust and the Board of a

company and also that of the trustees and a controlling shareholder.

1.2 The proposals in PCP 9 sought to add a new Note 5 to Rule 9.1 to address the

circumstances in which trustees would be deemed to be acting in concert with

the directors or a controlling shareholder for the purposes of the Code. It was

also proposed that a new Note 5 should be added to SAR 5 to make it clear

that where parties were considered to be acting in concert pursuant to the new

Note 5 on Rule 9.1, they would also be considered to be acting by agreement

or understanding for the purposes of SAR 5.

1.3 The purpose of this paper is to provide details of the Code Committee’s

response to the external consultation process on PCP 9.

2. Number of responses received

A total of 9 responses was received, mainly from major industry bodies and

practitioners. 

3. Significant conflicts of views

There was general support for the overall approach towards potential

judgements of concertedness and the factors to be taken into account in

making those judgements. However, a majority of respondents disagreed with

the specific proposal that the trustees should be deemed to be acting in concert

with the board when the directors themselves were deemed to be acting in

concert. Similarly, there was a majority against the proposal that the trustees

should be presumed to be acting in concert with a controlling shareholder

where the controlling shareholder in fact exerted a dominant influence over

the board. Two respondents asked for special treatment for a particular type of

EBT, the All-Employee Share Scheme.
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4. The Code Committee’s conclusions

4.1 Question 1: Do you agree that there should not be a general presumption

that the trustees and directors are acting in concert? and

Question 2: Do you agree that the independence or otherwise of the

trustees should not be a conclusive factor in determining whether the

trustees should be deemed to be acting in concert with the board?

4.1.1 There was general agreement with both these propositions. Some respondents

suggested that each case should be judged on its merits. The Code Committee

totally accepts this and believes it is implicit in the wording of new Note 5 on

Rule 9.1, which states that the Panel will consider ‘all relevant factors’.

4.1.2 Another respondent felt that trusts which have tax approval and are operated

on an ‘all-employee’ basis, in accordance with applicable tax legislation,

should not be regarded as ‘Employee Benefit Trusts’ for the purposes of

ascertaining whether they form part of a concert party since the trustees are

constrained by that legislation. In particular, the trust deeds do not permit them

to benefit only directors or members of a shareholder’s family. The Code

Committee was aware, in putting forward its proposals, that there are a

number of different types of EBT but it did not consider that there was any

need to make special provision for them. The requirement for the Panel to

consider ‘all relevant factors’ will ensure that any special circumstances

relating to an EBT will be taken into account in decisions as to concertedness.

4.1.3 It was also suggested that there should be some guidance as to the meaning of

‘independence’. The Code Committee believes that the factors listed in the

new Note 5 all contribute towards determining the independence of the

trustees and there is no need to give further guidance, especially since the

concept of ‘independence’ per se is not referred to in the Note.
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4.2 Question 3: Do you consider that:

(i) each of the factors in paragraph 5.5 is relevant [to

judgements of concertedness];

(ii) there are any other factors which should be considered?

4.2.1 Most respondents were content with the list of factors proposed. There were

two suggestions for additions to the list. One respondent felt that it would be

useful to compare the timing of the decision of the company to make awards

under the scheme and/or the decision of the trustees to buy shares with the

actual timing of the purchases by the EBT. The Code Committee agrees that

timing is an issue but feels it is catered for in factors (c), (f) and (g) in

paragraph 5.5 and does not need to be referred to explicitly.  If, however, an

EBT proposes to deal in shares in the company during an offer period, it

should consult the Panel before doing so.

4.2.2 One of the factors proposed was ‘the percentage of the issued share capital

held by the EBT’ and PCP9 suggested that if the percentage exceeded the 5%

threshold set by the ABI, that could be a significant factor. One respondent

commented that if the shareholders had voted to approve the percentage of

shares held by the EBT, then this factor should not be relevant, even if it

exceeded the 5% threshold. The Committee accepts this view and would

expect the Panel to interpret the provision accordingly.

4.2.3 Another respondent suggested that it could be useful to consider previous

voting patterns of the trustees. The Code Committee agrees that this could be

significant. It could indeed be useful to see whether, for example, the trustees

always voted in accordance with the wishes of the board and/or a controlling

shareholder, or if, by contrast, they had a policy to abstain. The Code

Committee believes this factor should be added to the list of relevant factors in

the new Note 5 on Rule 9.1 in the following terms:

“any established policy or practice of the trustees as regards decisions to

acquire shares or to exercise votes in respect of shares held by the EBT;”
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4.3 Question 4: Do you agree that the trustees should be deemed to be acting

in concert with the board when the directors themselves are deemed to be

acting in concert?

4.3.1 A large majority of the respondents was opposed to this proposal. Some

acknowledged that in circumstances where the trustees were themselves

directors or were influenced by the directors, then a presumption of

concertedness might be appropriate. But overall, the strong feeling was that

each case should be judged on its particular circumstances. The Code

Committee accepts the strength of feeling on this point and has, therefore,

decided to remove the presumption, deleting the proposed fourth paragraph of

new Note 5 on Rule 9.1. It nonetheless feels that the fact of the directors

themselves being presumed to be in concert would be a significant factor for

the Panel in making any overall judgement about the inclusion in any concert

party of the trustees of the EBT. It has, therefore, also decided to add a further

item to the list of relevant factors in the Note as follows:

“whether or not the directors themselves are presumed to be in concert;”

4.3.2 Two respondents commented on whether the trustees should be ‘presumed’ to

be in concert with the directors or ‘deemed’ to be so. The PCP and the

proposed Note had used these terms interchangeably. The respondents’

concern was that the trustees should be able to rebut any such presumption or

deeming.  Having deleted the presumption from the Note, the Code

Committee now believes that the last sentence of the second paragraph should

refer to neither presumption nor deeming, but should read as follows:

“Its consideration of these factors may lead the Panel to conclude that the

trustees are acting in concert with the directors.”
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4.4 Question 5: Do you agree that the trustees should be deemed to be acting

in concert with a controlling shareholder where the controlling

shareholder in fact exerts a dominant influence on the board?

4.4.1 This question provoked a similar reaction to Question 4. A majority of

respondents was opposed to a presumption of concertedness of the trustees

with a controlling shareholder. There was recognition that all the relationships

(trustees/board, shareholder/board, shareholder/trustees) needed to be

considered but some expressed doubt about how easy it would be to test

whether a shareholder in fact exerted a dominant influence over the board.

One respondent felt that a controlling shareholder should not be treated as in

fact exerting a dominant influence over the board if, as was suggested in

PCP9, one holder of significant office was a representative of or closely

connected with that shareholder.

4.4.2 The Code Committee accepts these views and, accordingly, has decided to

remove this presumption as well, deleting the proposed third paragraph of new

Note 5 on Rule 9.1. However, in circumstances where there is a controlling

shareholder, or group of shareholders, the Panel will wish to consider the

relationship between that shareholder (or group) and both the board and the

trustees. The Committee, therefore, wishes to emphasise the importance of the

requirement in the Note to consult the Panel in any case where there is a

controlling shareholder or group of shareholders and the EBT plans to acquire

shares. It has also decided to amend new Note 5, so that the first sentence of

the second paragraph of the Note will read:

“ The mere establishment and operation of an EBT will not by itself give rise

to a presumption that the trustees are acting in concert with the directors

and/or a controlling shareholder (or group of shareholders acting, or

presumed to be acting in concert).”
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Another item will then be added to the list of relevant factors as follows:

“the nature of any relationship existing between a controlling shareholder (or

group of shareholders acting, or presumed to be acting in concert) and both

the directors and the trustees.”

The following words will then be added at the end of the last sentence of the

paragraph :

“and/or a controlling shareholder (or group).”

4.5 Question 6: Do you agree that any presumption of concertedness should

not apply to shares held within the EBT but controlled by beneficiaries?

4.5.1 Respondents were generally in agreement with this proposal. One respondent

felt that more guidance might be needed depending on the rules of the scheme.

The Committee feels that this is adequately catered for by the need to consider

‘all relevant factors’.

4.6 Implications for SAR 5

4.6.1 One respondent made the observation that it would be strange to add a new

Note to SAR 5, making specific reference to the particular activities described

in the new Note 5 on Rule 9.1 and those proposed, in PCP10, in the revised

Note 2 to Rule 9.1. The inclusion of such specific references might, it was felt,

give the impression that persons who are presumed or deemed to be acting in

concert for other reasons under the Code might not be considered to be acting

‘by agreement or understanding’ for the purposes of SAR 5. The Code

Committee accepts that such an inference could be drawn from the new Note 5

on SAR 5 and that this would be undesirable. The Note will not, therefore, be

added. However, practitioners should be aware that, by virtue of SAR 5, the

SARs will be relevant to the purchase of shares by trustees of an EBT.
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5. Amendment to the Code

The Appendix to this document sets out in full the text of the new Note 5 on

Rule 9.1, as amended by the further changes discussed in this statement.
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APPENDIX

Rule 9.1

NOTES ON RULE 9.1

5. Employee Benefit Trusts

The Panel must be consulted in advance of any proposed acquisition of new or

existing shares if the aggregate holdings of the directors, any other

shareholders acting, or presumed to be acting, in concert with any of the

directors and the trustees of an employee benefit trust (“EBT”) will, as a

result of the acquisition, equal or exceed 30% of the voting rights or, if

already exceeding 30%, will increase further. The Panel must also be

consulted in any case where a shareholder (or group of shareholders acting,

or presumed to be acting, in concert) holds 30% or more (but not more than

50%) of the voting rights and it is proposed that an EBT acquires shares.

The mere establishment and operation of an EBT will not by itself give rise to

a presumption that the trustees are acting in concert with the directors and/or

a controlling shareholder (or group of shareholders acting, or presumed to be

acting in concert). The Panel will, however, consider all relevant factors

including: the identities of the trustees; the composition of any remuneration

committee; the nature of the funding arrangements; the percentage of the

issued share capital held by the EBT; the number of shares held to satisfy

awards made to directors; the number of shares held in excess of those

required to satisfy existing awards; the prices at which, method by which and

persons from whom existing shares have been or are to be acquired; the

established policy or practice of the trustees as regards decisions to acquire

shares  or to exercise votes in respect of shares held by the EBT; whether or

not the directors themselves are presumed to be in concert; and the nature of

any relationship existing between a controlling shareholder (or group of

shareholders acting, or presumed to be acting in concert) and both the

directors and the trustees. Its consideration of these factors may lead the
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Panel to conclude that the trustees are acting in concert with the directors

and/or a controlling shareholder (or group).

No presumption of concertedness will apply in respect of shares held within

the EBT but controlled by the beneficiaries.”
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