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1.  Introduction  
  

1.1 In September 2001 the Code Committee of the Takeover Panel published a Public 
Consultation Paper (PCP 3) entitled "Equality of information to competing offerors 
- Revision proposals relating to Rule 20.2 of the Takeover Code". 

  

1.2  The purpose of this paper is to provide details of the Code Committee’s response 
to the external consultation process on PCP 3. 

  

2.  Number of responses received  
  

 Responses were received from a range of persons including major industry bodies. 

  

3.  Significant conflicts of views  
  

 Most respondents broadly welcomed the proposals. There were some different 
views expressed on how the proposals should be implemented. 

  

4.  The Code Committee’s conclusions  
  

(a)   Question 1: Do you agree with the amendment to the Code set out in 
paragraph 2.1.6 of the Consultation Paper? (Conditions attached to the 
passing of information) 

  

4.1 Certain respondents believed that conditions relating to the non-solicitation of 
customers and employees should be permitted. As mentioned in the Consultation 
Paper itself, the Code Committee recognises the concerns that offeree companies 
may have about information provided under the Rule being used in order to solicit 
customers or employees. Balanced against this, however, is the need to ensure that 
offeree companies do not attempt to impose on potential offerors unduly onerous 
non-solicitation obligations which might deter such potential offerors from making 
an offer. With these issues in mind and in the light of the arguments made by 
certain respondents, the Code Committee is of the view that offerees providing 
information pursuant to a request under Rule 20.2 should be allowed to impose 
reasonable conditions relating to the non-solicitation of customers and employees. 
It is important that such conditions should be drafted so as to protect the legitimate 
interests of the company concerned and not for the purpose of deterring a potential 
offeror from making an offer. The Code Committee has concluded therefore that 
Note 2 should be amended as set out in paragraph 4.3 below to address this. 



  

4.2 The view was expressed that the new Note 2 should clarify what is meant by 
"confidentiality". It was argued that, as presently drafted, it could extend to cover 
the existence or the progress of the talks and could conceivably be used by an 
offeree company to prevent a potential offeror from contacting offeree 
shareholders. The Code Committee agrees that this would not be desirable and 
could have the effect of deterring potential offerors from making offers. It is 
therefore of the view that the new Note should be clarified by the addition of the 
words "of the information passed" after "any conditions other than those of 
confidentiality". 

  

4.3 Accordingly, the Code Committee has concluded that the first paragraph of the 
final version of the new Note should read as follows:- 

  

 "2.   Conditions attached to the passing of information  

  

 The passing of information pursuant to this Rule should not be made subject to any 
conditions other than those relating to: the confidentiality of the information 
passed; reasonable restrictions forbidding the use of the information passed to 
solicit customers or employees; and, the use of the information solely in 
connection with an offer or potential offer. Any such conditions imposed should be 
no more onerous than those imposed upon any other offeror or potential offeror."  

  

(b)  Question 2: Do you agree with the amendment to the Code set out in 
paragraph 2.2.3 of the Consultation Paper? (Hold harmless letters)  

  

4.4 Several respondents believed that, as drafted in the Consultation Paper, paragraph 
2 of the proposed new Note 2 could be construed to apply only to hold harmless 
letters in favour of accountants. It was not the Code Committee’s intention that this 
be the case. It has, therefore, as set out in paragraph 4.6, clarified the proposed 
wording of the Note in order to make it clear that the Note will extend to hold 
harmless letters requested by other professional advisers. 

  

4.5 The second sentence of paragraph 2 of the proposed new Note 2, as drafted in the 
Consultation Paper, stated: 

  

 "Nevertheless, where it is proposed to require an offeror or potential offeror to 
sign such a [hold harmless] letter or give another undertaking to a third party in 
respect of information passable pursuant to this Rule, the Panel should be 
consulted". 

  



 Respondents questioned what was intended by the words "another undertaking" 
and felt that this introduced uncertainty as to how the Note might be interpreted. 
They also questioned the need for the Panel to be consulted where hold harmless 
letters or other undertakings were required, with views being expressed that this 
would introduce uncertainty as to what might be permissible in hold harmless 
letters. In the light of the views expressed in this regard, with which the Code 
Committee agrees, the final wording of the Note has been amended to remove the 
proposed second sentence. 

  

4.6 The wording for paragraph 2 of the new Note 2 will therefore read as follows:- 

  

 "A requirement that a party sign a hold harmless letter in favour of a firm of 
accountants or other third party will normally be acceptable provided that any 
other offeror or potential offeror has been required to sign a letter in similar 
form."  

  

(c)  Question 3: Do you agree with the amendment to the Code set out in 
paragraph 3 of the Consultation Paper? (The Rule applies regardless of 
whether the original offeror has been publicly identified)  

  

4.7 The purpose of the proposal set out in paragraph 3 of the Consultation Paper was 
to codify two particular matters. The first of these related to the situation where the 
existence of an offeror or potential offeror has been publicly announced. There is 
no need for that offeror or potential offeror to be named in order for Rule 20.2 to 
apply. Secondly, as set out in the Panel’s 1999-2000 Annual Report, the Executive 
may also require information to be passed under the Rule to an offeror or potential 
offeror who has been informed authoritatively of the existence of the first potential 
offeror. 

  

4.8 Whilst respondents broadly agreed with the proposals, several suggested that the 
Rule should give some guidance as to how the words "authoritatively informed" 
would be interpreted. At present, information is passable when an offeror or 
potential offeror seeking to invoke Rule 20.2 has been informed by, for example, a 
person who has actual knowledge of the existence of another potential offeror or 
who is connected with the offeree company or such other potential offeror and 
could therefore be said to be an authoritative source of information. Such a person 
would include advisers to, or employees of, either the offeree company or such 
potential offeror. The Code Committee sees no need to expand on what is meant 
by "authoritatively informed" and is of the view that to do so could restrict the 
flexibility of the Executive in applying Rule 20.2 in such a way as to achieve its 
underlying purpose. 

  



4.9 The additional wording proposed in the Consultation Paper stated "or, if there has 
been no public announcement, when the offeror or bona fide potential offeror 
requesting information under this Rule has been informed authoritatively of 
the existence of the first potential offeror"[emphasis added]. As drafted the new 
wording would not extend to make information passable to a first potential offeror 
who has been authoritatively informed of the existence of a second, or subsequent, 
potential offeror whose existence has not been publicly announced. The Code 
Committee agrees with the views of certain respondents that the wording should be 
amended, as set out in paragraph 4.4, to refer to the existence of "another 
potential offeror" [emphasis added]. 

  

4.10 Some respondents questioned whether an offeror or potential offeror, who had 
already received information from an offeree company, would be entitled to 
invoke Rule 20.2 in respect of additional information provided to a subsequent 
offeror or potential offeror. At present, except for the first offeror or potential 
offeror who has entered into a binding agreement to the contrary with the offeree 
company, an offeror or potential offeror would be entitled to invoke the Rule in 
respect of additional information provided to a subsequent offeror or potential 
offeror. In the case of a subsequent potential offeror whose existence has not been 
publicly announced, the previous offeror seeking to invoke Rule 20.2 would have 
to have been authoritatively informed of its existence. The Code Committee is of 
the view that the first sentence of Rule 20.2 is clear in this regard and that the 
amendment proposed in paragraph 4.9 above will help to clarify the position where 
the existence of a subsequent potential offeror has not been publicly announced. 

  

4.11 The second sentence of Rule 20.2 would therefore read as follows:- 

  

 "This requirement will usually only apply when there has been a public 
announcement of the existence of the offeror or potential offeror, whether 
named or unnamed, to which information has been given or, if there has been 
no public announcement, when the offeror or bona fide potential offeror 
requesting information under this Rule has been informed authoritatively of 
the existence of another potential offeror." 

  

(d)  Question 4: Do you agree with the amendment to the Code set out in 
paragraph 4.1.4? (Which party to a reverse takeover or merger should be 
regarded as the offeree for the purposes of Rule 20.2?)  

  

4.12 The Consultation Paper proposed that a new Note 4 to the Rule be included which 
would state that information would be passable on either party to a reverse 
takeover or a merger where the percentage shareholdings of the offeror and offeree 
companies’ respective shareholders in the enlarged entity would be exactly equal 
on completion of the transaction. 



  

4.13 Some respondents who agreed in principle with the proposals were concerned that 
the new Note 4 should be drafted so as to give the Executive some discretion as to 
when and how the Note should apply to make parties to a reverse takeover or 
merger subject to Rule 20.2. They felt that not to do so would allow the parties to 
the transaction easily to circumvent the purpose of the new Note 4 by means of 
small adjustments to the percentage holdings of offeror and offeree shareholders in 
the combined group. Respondents suggested variously that the Executive should 
take into account factors such as the composition of the board of the combined 
group, the way in which the transaction is presented and whether the combined 
group qualified for merger accounting. 

  

4.14 As mentioned in paragraph 4.1.3 of the Consultation Paper, the Code Committee 
does not wish to allow for greater discretion on the part of the Executive. It is of 
the view that such discretion would make the implementation and interpretation of 
the Rule extremely complicated and that this in turn would lead to uncertainty on 
the part of persons involved in takeovers as to how the Rule should be 
implemented. The Code Committee understands the concerns raised but still holds 
this view and has, accordingly, decided that the new Note 4 should be included 
without amendment. 

  

4.15 The question was also raised as to whether it was intended that the new Note 4 
should apply where some or all of the share capital issued by the offeror is not 
offered by way of consideration to target shareholders but is issued for the purpose 
of raising cash, for example a rights issue. Such respondents suggested that 
wording be added to the Note to clarify this. The proposed new Note is intended to 
cover the situation where shares are issued as consideration to target shareholders 
in such proportions that the technical offeror could properly be regarded as the 
offeree for the purposes of Rule 20.2 because target shareholders will come to 
exert effective voting control over it. The purpose of the Note, as well as the 
purpose of Rule 20.2 itself, would not be achieved were the Note to require that 
issues of shares to persons other than target company shareholders should be taken 
into account. The Code Committee is accordingly of the view that the additional 
wording suggested by the relevant respondents is unnecessary. 

  

4.16 The view was also expressed that consideration should be given to including 
within the new Note 4 reference to the Panel’s treatment of mergers effected by a 
newco offer for both companies. At present, the smaller of the two companies 
involved in the transaction would generally be treated as the offeree for the 
purposes of Rule 20.2. Where the holdings of the two companies’ shareholders in 
the newco offeror would be exactly equal, then, under the new Note 4, both 
companies would be treated as offerees for the purposes of Rule 20.2. The Code 
Committee believes that this is sufficiently clear and does not propose that Note 4 
should legislate specifically for such newco offers. 



  

4.17 Some respondents also queried whether a smaller offeror, subject to the Code, 
making an offer for a larger non-Code company (e.g. a company incorporated 
abroad) would become subject to Rule 20.2 if, as a result of the transaction, it were 
obliged to increase its existing issued voting equity share capital by 100% of more. 
Such respondents believed that the new Note should address this. Such a 
transaction does not qualify as a Code offer and the smaller Code company would 
not be subject to Rule 20.2 merely by virtue of making an offer for the non-Code 
company. The Code Committee beleives that this is the correct approach, that 
therefore no amendment to the Code is necessary and that no further clarification is 
required. 

  

4.18 Rule 20.2, amended as discussed in this statement, is set out in full in the 
Appendix to this statement. 

  

Appendix  
  

RULE 20. EQUALITY OF INFORMATION 
  
20.2 EQUALITY OF INFORMATION TO COMPETING OFFERORS  
  

Any information, including particulars of shareholders, given to one offeror or 
potential offeror must, on request, be given equally and promptly to another 
offeror or bona fide potential offeror even if that other offeror is less welcome. 
This requirement will usually only apply when there has been a public 
announcement of the existence of the offeror or potential offeror, whether named 
or unnamed, to which information has been given or, if there has been no public 
announcement, when the offeror or bona fide potential offeror requesting 
information under this Rule has been informed authoritatively of the existence of 
another potential offeror. 
  

NOTES ON RULE 20.2 

  

1. General enquiries 

  

The less welcome offeror or potential offeror should specify the questions to 
which it requires answers. It is not entitled, by asking in general terms, to receive 
all the information supplied to its competitor. 



  

2. Conditions attached to the passing of information 

  

The passing of information pursuant to this Rule should not be made subject to 
any conditions other than those relating to: the confidentiality of the information 
passed; reasonable restrictions forbidding the use of the information passed to 
solicit customers or employees; and, the use of the information solely in 
connection with an offer or potential offer. Any such conditions imposed should 
be no more onerous than those imposed upon any other offeror or potential 
offeror. 
  

A requirement that a party sign a hold harmless letter in favour of a firm of 
accountants or other third party will normally be acceptable provided that any 
other offeror or potential offeror has been required to sign a letter in similar form. 
  

3. Management buy-outs 

  

If the offer or potential offer is a management buy-out or similar transaction, the 
information which this Rule requires to be given to competing offerors or potential 
offerors is that information generated by the offeree company (including the 
management of the offeree company acting in their capacity as such) which is 
passed to external providers or potential providers of finance (whether equity or 
debt) to the offeror or potential offeror. The Panel expects the directors of the 
offeree company who are involved in making the offer to co-operate with the 
independent directors of the offeree company and its advisers in the assembly of 
this information. 
  

4. Mergers and reverse takeovers 

  

Where an offer or possible offer might result in an offeror needing to increase its 
existing issued voting equity share capital by 100% or more, an offeror or 
potential offeror for either party to such an offer or possible offer will be entitled to 
receive information which has been given by such party to the other party. 
  

5. The Competition Commission and the European Commission 

  

When an offer is referred to the Competition Commission or the European 
Commission initiates proceedings, the offer period ends in accordance with Rule 
12.2. The Panel will, however, continue to apply Rule 20.2 during the reference 
or proceedings and, therefore, for the purposes of this Rule alone, will normally 
deem the referred offeror to be a bona fide potential offeror. 



  


