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The attached Note is  the first of what is expected to become, over a 

period, a series of Notes on various aspects of the City Code where experience has 

shown that it would be useful to set down administrative practices and interpretations 

of the Code adopted by the Panel, which are of general interest and applicability. 

These Notes should be read in conjunction with the particular section of the Code to 

which they refer. They are intended to serve as a guide only and are subject to 

amendment in the light of experience. If these Notes in themselves or in conjunction 

with the Code give rise to difficulties, the Panel should be consulted. The Panel 

welcomes comment from interested parties and representations for clarifications or 

changes to these Notes to take account of particular situations not envisaged when 

they were drafted. 
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PRACTICE NOTE NO. 1 
 

City Code on Take-overs and Mergers  
 

Panel Memoranda of Interpretation and Practice 
 
PRIVATE COMPANIES AND UNQUOTED PUBLIC COMPANIES 
The Introduction to the City Code states (Paragraph 5): — 

"Although the Code was drafted with quoted public companies particularly in 
view, the spirit of the Rules and, except where inappropriate, the letter, 
should be observed where unquoted public companies are concerned. The 
Rules and their spirit may also be relevant to transactions in the shares of 
private companies." 

This Note sets out the Panel's current views on the application of this paragraph in 
take-over and merger transactions. 

1. A company is considered for the purpose of this Note as being a private 
company if it complies with S.28 Companies Act, 1948, that is to say, it 
restricts the right to transfer its shares, limits the number of its members to 
50 (excluding employees) and prohibits any invitation to the public to 
subscribe for any of its shares or debentures. But in the rare cases of private 
companies which have a quotation for any of their issued securities the Code 
applies to them as if they were public companies, and for the purpose of this 
Note they are treated as if they were public companies. 

2. For the purposes of the Code, public companies having no quotation are 
treated in the same way as those having a quotation. References in Rule 24 of 
the Code to information to be given to and action to be taken by the Stock 
Exchange should be disregarded where these are inappropriate. 

3. The Panel would not normally expect to be informed, or to have 
documents submitted, in the case of a merger or take-over transaction 
between two private companies. In such cases the parties are enjoined to have 
regard to such provisions of the Code as may be applicable to the transaction. 
The Panel's advice is available on request. 

4. Where the offeror is a public company (quoted or un-quoted) and the 
offeree a private company, the offeror is expected to conduct the operation 
in accordance with the General Principles of the Code. The Panel, however, 
would not normally require to be informed of such transactions or to 
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have documents submitted; an exception would be where, for instance, the 
relative sizes of the two companies and other circumstances are such that the 
transaction effectively constitutes a reverse take-over and where a change in 
effective control of the offeror would result. Dealings in the shares of the 
public company during the offer period should, however, be disclosed in all 
cases in accordance with Rule 29. 

5. Where the offeror is a private company and the offeree is a public 
company the Code applies to the offeror in the same way as if it were a public 
company and also applies to the offeree. 

6. The foregoing provisions apply whether the transaction involves all or part 
only of the capital of the company concerned. 

This Note should be read in conjunction with the particular section of the Code to 
which it refers. It is intended to serve as a guide only and is subject to amendment 
in the light of experience. If this Note in itself or in conjunction with the Code 
gives rise to difficulties, the Panel should be consulted. The Panel welcomes 
comment from interested parties and representations for clarifications or changes 
to this Note to take account of particular situations not envisaged when it was 
drafted. 
 

 

 

Further copies of this Note may be obtained from The Secretary, Panel on 
Take-overs and Mergers, Bank of England Building, New Change, London, 
E.C.4. 
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